Κοριτσια στον ήλιο!

This slideshow requires JavaScript.

Επειδή το τροπικό μαύρισμα όλες το αγαπήσαμε, ενώ το έγκαυμα (και τις ρυτίδες) καμιά, γνωρίστε με λίγα λόγια, αλλά πάντα περιεκτικά πώς ο ήλιος από καλύτερος φίλος μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός και προστατευθείτε αποτελεσματικά.

 Λίγα λόγια για τις UV

Ενώ οι ακτίνες UVB δρουν επιφανειακά στο δέρμα μας και ευθύνονται για τα εγκαύματα, οι ακτίνες UVA αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για την ακρίβεια, αποτελούν το 95% των UV που φτάνουν στη γη και φτάνουν από το άνω χόριο του δέρματος μέχρι τις βαθύτερες στιβάδες προκαλώντας αλλεργίες, φωτοευαισθησία, ξηρότητα και κυτταρικές βλάβες, δηλαδή την παραγωγή ελεύθερων ριζών που οδηγεί στην πρόωρη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος! Το ξέρω ότι ακούγεται τρομακτικό αλλά, δυστυχώς αποτελεί πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε αποκλεισμένες και τρομοκρατημένες κάτω από την απόλυτη σκιά όλο το καλοκαίρι, ούτε να απαρνηθούμε το τέλειο σοκολατένιο χρώμα της επιδερμίδας μας. Πρέπει όμως, να γνωρίζουμε σε βάθος με τι έχουμε να κάνουμε.

Ανακαλύψτε τον φωτότυπό σας

Το πρώτο βήμα για να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας είναι να αποφύγουμε την ηλιοθεραπεία από τις 11:30 μέχρι τις 16: 30 το απόγευμα. Ζούμε, όμως στην Ελλάδα, μια χώρα που κυριολεκτικά την λούζει ο ήλιος και επιπλέον εμείς οι Έλληνές έχουμε την κακή συνήθεια να συρρεόυμε στις παραλίες μετά τη 1 το μεσημέρι, μια συνήθεια που κανένας δεν θα μας την κόψει! Γι’ αυτό περνάμε κατευθείαν στο δεύτερο βήμα που είναι η επιλογή του σωστού αντηλιακού. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίσουμε την επιδερμίδα μας, δηλαδή να την κατατάξουμε στον σωστό φωτότυπο.

 Για αυτό θα κάνουμε μερικές ερώτησεις στον εαυτό μας: Πόσο μαυρίζει η επιδερμίδα μου και πόσο γρήγορα;

-Αν δεν μαυρίζει ποτέ ανήκει στον φωτότυπο Ι και χρειάζεται ολική προστασία, δηλαδή SPF 50+ , καπέλο και πιθανώς ελαφρύ ρουχισμό.

-Αν μαυρίζει ελαφριά ανήκει στον φωτότυπο ΙΙ και χρειάζεται μεγάλη προστασία, SPF 30- 50

-Αν μαυρίζει εύκολα ανήκει στον φωτότυπο ΙΙΙ και χρειάζεται μέτρια προστασία, SPF 15-25

– Αν μαυρίζει από το πρώτο κιόλας μπάνιο ανήκει στον φωτότυπο IV και χρειάζεται χαμηλή προστασία, SPF 6.

(η προστασία που προσφέρουν οι δείκτες αναφέρεται σύμφωνα με τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης)

 Τα αντηλιακά του σήμερα

Οι εποχές που αποφεύγαμε το αντηλιακό γιατί άφηνε αντιαισθητικά λευκά σημάδια ευτυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Τα σύγχρονα αντηλιακά έχουν ελαφριές, απολαυστικές υφές και υπέροχα αρώματα που μας ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς. Επιπλέον, βρίσκουμε ακριβώς αυτό που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας μας, δηλαδή spray ή gel για τις λιπαρές, λάδι ή κρέμα για τις ξηρές ακόμα και αντηλιακά με χρώμα για τις επιδερμίδες με ατέλειες…. Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς και δοκιμάζοντας μερικά από αυτά ξεχώρισα: Genifique Soleil Face SPF 50 της Lancome– υψηλή προστασία και ευχάριστη αίσθηση, Sun Sports Expert SPF30 της Lancaster– απίστευτα ανθεκτικό και εύχρηστο, Sun Vivo Solar Protection DNA Genes SPF 30 της Biotherm-απαλή υφή και υπέροχο διακριτικό άρωμα , Face&Body Cream SPF15 της Clinique- τέλεια εφαρμογή και υποαλλεργική, Suntan Oil Προσώπου&Σώματος με καρύδια και καρύδα SPF10 της Κορρές Φυσικά Προϊόντα- απορροφάται γρήγορα χωρίς να λαδώνει, ενισχύει το μαύρισμα και έχει τέλειο άρωμα.

Το savoir vivre της ηλιοθεραπείας

Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να υιοθετήσει κάποιους πολύ σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς κάτω από τον ήλιο προκειμένου να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.

  • Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 20- 30’ πριν εκτεθούμε στον ήλιο προκειμένου τα φίλτρα να απορροφηθούν από την επιδερμίδα και να είναι επαρκής η προστασία.
  • Εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα, δηλαδή 30- 40 γρ. για όλο το σώμα ενώ για το πρόσωπο ποσότητα ίση με το μέγεθος ενός κέρματος 2€. Μικρότερη ποσότητα μειώνει το επίπεδο προστασίας.
  • Το αντηλιακό δεν αποτελεί αξεσουάρ της τσάντας σας. Επαναλάμβάνουμε την επάλειψη τουλάχιστον ανά 2 ώρες και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι.
  • Δεν ξεχνάμε καμία περιοχή του σώματος και δίνουμε έμφαση σε περιοχές που συνήθως αμελούμε όπως, αυτιά, χείλη, λαιμό, δάχτυλα….
  • Δε φοράμε αρώματα, κολόνιες ή αρωματισμένες κρέμες αν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο.
  • Επιλέγουμε ένα στυλάτο καπέλο με γείσο και σκούρα γυαλιά ηλίου για απόλυτη προστασία ακόμα και αν ανήκουμε στο φωτότυπο IV.
  • Έ να καλό αντηλιακό είναι μια σωστή αρχή. Μπορούμε όμως να κάνουμε και περισσότερα προστατεύοντας την επιδερμίδα μας εκ των έσω. Ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ικανό να προστατέψει μια ευαίσθητη επιδερμιδα. Εγώ ανακάλυψα πρόσφατα το Sun Sensitivity της Inneov, που προετοιμάζει την επιδερμίδα μου για την έκθεση στον ήλιο. 
  • Τέλος, δεν αφήνουμε το απαλό αεράκι ή μερικά συννεφάκια να μας ξεγελάσουν. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις ο ήλιος καίει και οι παραπάνω κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: